Labai malonu kad yra besidominčių ankštinėm kultūrom.
Kaip jau buvau minėjas ūkininkauju ekologiškai, todėl tikrai nenaudoju jokios chemijos. O išauginti tikrai galima ir nesukirmijusius žirnius. Visų pirma reikia pataikyt sėjos laiką ir pasėt kaip galima anksčiau. Pernai vieną lauką 3 ha pavėlavau tai jie ir sukirmijo. Po to reikia žiūrėt, kad arti nebūtų giminingos kultūros (pas kaimynus irgi), kad neplistų koks užkratas. Be to būtų gerai, kad ir pernai panašios kultūros arti būt nebuvę. Nuo piktžolių kovoju žemės dirbimu ir sėjomaina.
Skylėtus tai nuperka pašarams, o gerus dar ir išvalom, taip kad prekė įgyja gerą vaizdą.

Dabar dėl lubinų. Jie taip pat ekologiškai auginami. Jeigu pasėji vienodu gyliu jie išdygsta vienodai ir subręsta beveik visi. Na jei kur žalesnis pasitaiko tai jis išsivalo. Aš iškart visus grūdus nuo lauko per pirminį valymą pravarau.
Dėl kūlimo tai geriau nevėluot

bet šios veislės nėra labai lepios ir taip nešaudo. Anksčiau turėjau kitokius net pavadinimą pamiršau, tai būdavo dar nepriėjus prie lauko girdėt kaip pokši.

O dabar apie auginimą. Pasėju labai negiliai ir privoluoju po to atvaziuoju rudenį ir nukuliu.

O tręšia saulė ir lietus papurškia vėjas su dulkėm taip ir auga

.
O jei rimtai tai lubinų ir paprastam ūkį tręšti nereikia nes jie visas medžiagas iš giliai pasiima ir dar šaknyse sukaupia ką paskui labai gerai kiti augalai po jų įsisavina. Kai buvau paprastas ūkis tai prieš nukūlimą purkšdavau kad vienodai pribręstų. Kuliasi labai lengvai ir greitai, tik lenktuvais nereikia malt, beveik pakeltais eini čiut nagų galiukais viršūnes užmeta. Šiaudus iškar susmulkinu, gerai sulūžinėja.
Dar kai ekologinis tai iškart neariu tik retesniu kultivatorium prataraukiu ir visos pabiros iki vėlo

rudens sudygsta. Tdada bevei pašalus apariu ir dar trąša gaunasi.